Interview Nadia Pool

03-09-2020
Interview Nadia Pool

Nadia Pool (18) uit Breda volgt de opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer 
niveau 2. Zij heeft in een periode van 10 weken gewerkt aan het maken van opbergunits t.b.v. onze werkplaats. 
Nadia heeft op het Warandecollege in Oosterhout haar VMBO opleiding afgerond. Ze volgde daar de gemengde leerweg techniek. 
Nadia: ‘’het meubels maken beviel goed en daardoor wilde ik ermee verder’’. En zo gebeurde het ook, Nadia schreef zichzelf in voor een opleiding bij Vakopleiding Hout en Curio. 

De sfeer binnen de opleiding vindt ze erg gezellig. ‘’Iedereen probeert er het beste van te maken en helpt elkaar. Soms is het iets te gezellig maar daar worden we dan op aangesproken’’ zegt ze lachend. 
De opleiding vindt ze meevallen. De theorie is wel wat lastiger dan de praktijk. In de theorie is het veel tekeninglezen en Nadia moet het kastje voor zich zien, wil ze er een beeld bij hebben. 

De mooiste studieopdracht die ze heeft mogen maken zijn toch wel de opbergunits in de werkplaats met de tekst ‘Bouwmensen’ erop. 
Deze units worden gebruikt voor het opbergen van werkstukken waar de leerlingen mee bezig zijn en dienen tevens als balustrade. Door deze units is de werkplaats mooi opgeruimd. Samen met medestudent Femke Borm en instructeur Jack Simonis is gekeken naar de maten van het plaatmateriaal en aan de hand daarvan is een werkvoorbereiding en materiaalstaat gemaakt.

De units zijn gemaakt van de houtsoort populieren en de zijkanten en letters zijn gemaakt van plaatmateriaal beplakt met een laagje fineer.
Om deze opdracht te realiseren is er gebruik gemaakt van diverse machines. Er is geen gebruik gemaakt van schroeven maar van de zogenaamde lamello-verbinding. De letters zijn gemaakt met de CNC machine. Met behulp van een computerprogramma freest de machine de letters uit. De letters zijn opgehangen aan een lat met een sponning, hierdoor zijn de letters makkelijk te vervangen door een andere tekst. Het meest lastige aan deze opdracht vond Nadia het monteren, met name door de grootte van deze units.

Toekomstige leerlingen wil Nadia het volgende meegeven. ‘’Ze moeten er echt voor gaan en niet opgeven’’. In het begin is het moeilijk om alles te leren kennen maar dat komt gaandeweg zeker goed!